Tělesné změny v těhotenství

Změny těla v průběhu těhotenství

 

Zajímá vás, co všechno se ve vašem těle odehrává v průběhu těhotenství? Připravili jsme pro vás seriál, kde vám postupně představíme zajímavé tělesné změny. Můžete pravidelně číst náš blog nebo sledovat náš IG profil @balickydoporodnice.

 

I. díl Reprodukční systém  ♀️

🌺 Děloha

Děloha prodělává v průběhu těhotenství nejvíce změn. Vlivem hormonů je více prokrvená (proudí v ní téměř 700ml krve/hod), změní svou konzistenci i barvu. Její hmotnost se zvětší až 20násobně - z 50g až na 1000g! Svůj obsah zvětší na 5l, klidně i více. Jak miminko roste, mění se i její uložení, vystoupí z malé pánve o dutiny břišní.

Při vaginálním vyšetření se na ní objevují různá znamení. Dickins-Braunovo znamení - v místě uhnízděného vajíčka se svalovina vyklenuje. Piskáčkovo znamení - asymetrický tvar dělohy. Hegarovo znamení - změknutí dolní části dělohy.

🌺 Děložní hrdlo

Děložní hrdlo stejně jako děloha mění v průběhu těhotenství konzistenci a barvu, stává se měkčí a nafialovější. Cervikální žlázky produkují hlen, který plní hlavně obrannou funkci. Znát ho můžete pod pojem hlenová zátka a brání případné infekci vstupu do dělohy.

🌺 Pochva

Dochází k zahuštění poševního sekretu. Ten stává se vazkým a má bílou barvu. Poševní pH je kyselejší a slouží jako obrana proti bacilům. Celkově se pochva prodlužuje, změkčuje a zvyšuje se její prokrvení.

V třetím trimestru se provádí stěr pro zjištění streptokoka. Tento streptokok se nachází v pochvě až u 20% těhotných žen, ale není pro ně tak nebezpečný, jako pro novorozence.

II. díl Trávící systém 🌀

Asi nejtypičtější změnou jsou těhotenské chutě. Spousta žen podle toho pozná, že jsou těhotné. Najednou začnou mít chuť na něco, co nemají rády nebo jim naopak přestane chutnat to, bez čeho si nedokáží představit den. U mnohých se vyskytnou až extrémní chutě - na hlínu, prací prášek nebo neobvyklé kombinace jako zmrzlina s kyselými okurkami. Často nám ale jen tělo dává najevo, co je potřeba doplnit, takže pokud máte chuť na jahody, možná se vám jen vaše tělo snaží říct, že je potřeba navýšit příjem železa. 😊

S těhotenskými chutěmi souvisí i zvýšená chuť k jídlu. To souvisí jak se změnami tělesnými, tak s hormonálními. Určitě neplatí tvrzení - je potřeba teď jíst za dva. Ano, je potřeba zvýšit kalorický příjem, ale pro mnohé z nás to znamená přidat svačinku za den navíc.

Další změnou je i zvýšená produkce slin a ta spolu se sníženým pH může přispívat k větší kazivosti zubů.

Všimnout si můžete i oteklých a křehkých dásní, které jsou více náchylné ke krvácení.

Je potřeba si dát také pozor na větší riziko tvorby žlučových kamenů.

Nesmíme zapomenout ani na ranní nevolnosti. Další takový typický příznak těhotenství. Vůbec ale neplatí, že nás překvapí pouze ráno, mohou nás potrápit v kteroukoliv denní dobu a není výjimkou, že trvají celý den.

📖 Jak na ranní nevolnost?

III. díl Kardiovaskulární systém 🫀

S rostoucím bříškem je srdce vytlačené mírně výš a doleva. Srdeční sval zvýší svou práci až o 40% z důvodu přečerpání většího množství krve a zrychlení srdeční frekvence. U některých žen může být patrný šelest na srdci. Většinou nedochází k výrazným změnám v krevním tlaku. Pokud ano, nejčastěji je to tlak vyšší. O těhotenské hypertenzi ale někdy příště. ;)

Celkově se zvyšuje krevní průtok všemi orgány. Protože narůstá objem plazmy více než červených krvinek, bývá pro těhotné typická anémie neboli nedostatek hemoglobinu a tím i železa. Klesá ale i koncentrace dalších látek - sodíku, vápníku, magnézia a dalších. Ty je potřeba doplňovat například formou multivitamínů. Bílých krvinek naopak přibývá a množství destiček se výrazně nemění.

📖 Hořčík v těhotenství

V těhotenství nás v souvislosti cévního systému mohou potrápit křečové žíly a hemoroidy. Křečové žíly se v těhotenství objevují nejčastěji v pánevní oblasti a na nohou. Souvisí si to s větším tlakem dělohy na pánevní orgány a cévy, hlavně dolní dutou žílu. Krev tak neodtéká z dolní části těla jako obvykle a v rozšířených částech žil se hromadí. Svou roli hraje i progesteron, který mění napětí žilní stěny. Hemoroidy vznikají na stejném principu.

IV. díl Respirační systém 🫁

S postupujícím těhotenstvím dochází k vysunutí bránice směrem nahoru. Můžete mít pocit, že se nemůžete dodechnout a při některých fyzických aktivitách se vám nezvykle hůře dýchá. Samotný hrudník se o něco málo rozšíří, ale břišní dýchání začne převažovat. Všimly jste si, že více smrkáte? To opět vlivem hormonů, které způsobují větší zvlhčení dýchacích cest. Zároveň spolu se zvýšeným prokrvením sliznic, které vede k jejich otoku, můžete mít i ucpaný nos.

V. díl Močový systém 🚰

Ledviny, močový měchýř, močovody i močová trubice opět v těhotenství podléhají hormonálním změnám. Přizpůsobují se zvýšeným potřebám vašeho těla. Tady změny začínají už před 10. týdnem těhotenství. Svou roli samozřejmě hraje rostoucí děloha, která tyto orgány utlačuje. Největší citelnou změnou je pro ženu častější močení, přestože kapacita močového měchýře se v těhotenství zvětší. To opět souvisí s vlivem hormonů, který způsobují povolení stěny měchýře. Častější močení souvisí převážně s tlakem dělohy, případně hlavičkou miminka.

Věděly jste, že obě ledviny se prodlouží asi o 1,5 cm a zvýší se i jejich hmotnost? Ledviny stejně jako srdce musí v těhotenství odvézt mnohonásobně větší práci a proto se svou "konstitucí" musí přizpůsobit. Ledviny musí zvládnout přefiltrovat větší množství krve.

VI. díl Pohybová soustava 🦴

Celé tělo pod vlivem hormonů reaguje změnami. Nejinak je tomu u pohybového aparátu. Ten se musí vyrovnat s narůstající hmotností, tlakem rostoucí dělohy a miminka, změnou těžiště. Změní se nám postoj i chůze. Těhotná žena má stoj o širší bázi (chodidla dále od sebe) a chůze je spíše kolébavá.
Tělo reaguje kompenzační bederní hyperlordózou (prohnutím páteře dopředu). Vlivem hormonů dochází dále k rozvolnění kloubních a vazivových spojení, hlavně v oblasti pánve. Tím se tělo připravuje na porod.

Rozvolnění spojení, hmotností přírůstek a tlak na spodní část těla vede ke vzniku plochých nohou a spousta žen si všimne, že se jim zvětšila noha. Všimly jste si toho?

VII. Kůže 🌟

Nejen uvnitř našeho těla se odehrávají v těle změny, ale změny prodělává i naše kůže a její deriváty (vlasy, chlupy, nehty). Už se možná opakujeme, opět však za vším hledejte hormony. Díky nim vám ale v těhotenství zhoustnou vlasy (to asi aby mělo co po porodu vypadávat a neskončily jsme s pleší), bohužel se tato změna týká i chloupků. Na některých místech je kůže tmavší díky zvýšené hladině melaninu a to hlavně na prsou, v podpaží, pupíku a hrázi. Ztmavnout vám mohou ale i mateřská znaménka nebo se objevit nová.  Tmavší skvrny se mohou objevit i v obličeji, tzv. těhotenská maska. Jedná se o symetrické, mapovité hyperpigmentace v obličeji, nejvíce na čele, v oblasti horního rtu, na hřbetu nosu či nad lícními kostmi.

Nehty rostou také mnohem rychleji, za to však jsou lámavější.

Objevila se vám tmavá čára na břiše? Nazývá se linea nigra. Obvykle se táhne přes celé bříško, u někoho jen od pupku dolů. Není však jasné, proč právě k tomuto procesu dochází zrovna uprostřed břicha. Po porodu zase začne postupně mizet.

Souvisí s ní ale babské pověry ohledně pohlaví.  Tak například to, že se objevuje pouze tehdy, když čekáte chlapečka.  Další oblíbený mýtus se soustředí na délku samotné linie. Pokud přesahuje pupík, narodí se chlapec. Pokud linie bříško nepřekročí, narodí se holčička. Jak to bylo u vás?

Nepříjemnou změnou na kůži v těhotenství jsou určitě strie.
📖 Strie v těhotenství.

VIII. Změny metabolismu 🔥

Aby mohlo těhotenství probíhat jak má a vaše děťátko mohlo správně uvnitř prospívat, musí se tělo s těmito vyššími nároky poprat. Dojde tedy ke značným změnám našeho metabolismu. Bazální metabolismus se zrychlí o 20 %, z toho plyne i zvýšená spotřeba kyslíku.  Zvýšené nutriční nároky  má maminka i miminko.

Zvětší se tělesná hmotnost  – jednak růstem dělohy a jejího obsahu, jednak zvětšením krevního řečiště, množstvím kolující krve a zvýšením objemu extracelulární tekutiny v mezibuněčných prostorách. Jen malá část  však připadá na rezervy matky. Průměrný hmotnostní přírůstek je 12-15kg. Celkově se objem tělesné vody zvětší až o 7 l! Z toho necelé 2 l připadnou krevnímu objemu, zbytek pojmou naše buňky.

Nejvíce pocítí změny metabolismus cukrů. Využití glukózy je nižší a na konci těhotenství mají tkáně vyšší rezistenci (odolnost) k inzulinu. Je to v zájmu plodu, k němuž glukóza snadno proniká placentární bariérou. Inzulin jí ale neprochází. Stoupající hladiny hormonů na začátku těhotenství vyvolají vyšší tvorbu inzulinu, ale zároveň sníží citlivost tkání na jeho účinek, což má za následek vyšší hladinu glukózy v plazmě.
📖 Těhotenská cukrovka.

V těhotenství stoupá v mateřském séru koncentrace tuků. Až do 30. tt. se v našem organismu hromadí tuky jako energetická rezerva. Později, kdy vzrůstají požadavky plodu na dodávku živin, se tukové rezervy snižují.  Tímto mechanismem je zabezpečena maminka i miminko v době hladovění nebo při těžké fyzické zátěži.

S bílkovinami tělo hospodaří podle potřeby tak, aby zajistilo správný vývoj plodu.

IX. Imunitní systém 🛡️

Imunitní systém nás chrání před infekcí, patogeny, cizími látkami. Jenže na začátku je vlastně i vyvíjející se plod pro tělo cizí, protože jsou jeho součástí otcovské buňky. Imunitní systém se částečně vypne, sníží se matčina obranyschopnost, aby byl umožněn vývoj a růst plodu. Můžete být proto v těhotenství náchylnější k různým druhům infekce. Pokud však žena trpí nějakým autoimunitním onemocněním, ve spoustě případů dochází k jeho zlepšení díky vlivu hormonům.

Specifický je vývoj  alergií. Ty totiž fungují poměrně nepředvídatelně. Zatímco u některých žen v období těhotenství alergické projevy ustupují, dokonce mizí,  u jiných zůstává alergie neměnná a u dalších se může projevit poprvé v životě.

Aby se imunitní systém seznámil s buňkami plodu, aby byl plod přijat a naše tělo nezahájilo aktivaci imunitního systému proti probíhajícímu těhotenství, přechází část buněk plodu přes placentu do krevního oběhu matky. Tento stav se nazývá mikrochimérismus a znamená přítomnost dvou různých genetických populací buněk v jednom organismu (vzniká např. i po transfuzi nebo při transplantaci). Po porodu většinou vymizí, ale až 85% žen, které porodily, mají v krvi buňky svých dětí.

 

Nezapomeňte, že každé těhotenství je jedinečné, a je to cesta plná krásných překvapení. Buďte v souladu se svým tělem a užívejte si toto krásné období!