Příprava na porod

S blížícím se termínem porodu se spousta z vás snaží na porod nějakým způsobem připravit. Možností je mnoho. Od babských rád ve formě datlí nebo pití čaje z maliníku, přes přípravu hráze pomocí Aniballu nebo masáže oleji, po vaginální napářku a poslouchání různých afirmací. Jak se připravujete na porod vy?

Čaj z maliníku

Maliníkový čaj je skvělým pomocníkem při přípravě hladkého svalstva dělohy, snižuje bolestivost při porodu, změkčuje porodní cesty a tím může zkracovat porod samotný. Dále pomáhá při zavinování dělohy a potlačuje krvácení po porodu.

Obsahuje vysoké procento organických kyselin, vitamínu C a tříslovinu. Má silné močopudné a žlučopudné účinky. Lze ho tedy doporučit také při špatném trávení nebo proti průjmu.

Plody maliníku obsahují také vitamín E, B1, B3, B12, provitamín A, z minerálních látek železo, hořčík, zinek, měď, vápník, fosfor a draslík.

Kdy začít?

Čaj se začíná pít nejčastěji až ve třetím trimestru a to proto, že ve větším množství může vyvolat porod. V malém množství ho můžeme pít již od počátku těhotenství. Během prvního trimestru se doporučuje maximálně jeden šálek denně. V druhém trimestru můžete pít dva až tři šálky denně. Od 36.týdne těhotenství můžeme zvýšit dávku už na čtyři až pět šálků denně. Maximálně však pět šálků za den.

Pokud začnete pít maliníkový čaj až ve třetím trimestru, doporučuje se začít s jeho pitím postupně, nejdříve šálek denně a postupně dávku zvyšovat.

Kdy ne?

Pokud jste se v těhotenství potýkala s některými drobnými komplikacemi jako krvácení, zkracování děložního čípku, předčasné kontrakce dělohy, vysoký krevní tlak či jiné podobné obtíže. Samozřejmě také není vhodný pro ženy, které mají z nějakého důvodu předem stanovený porod císařským řezem. Pokud si nejste jistá, poraďte se svým gynekologem.

Příprava

Čaj si lze jednoduše koupit v lékárně jako sypanou směs nebo sáčkový. Ideální je samozřejmě čerstvý, natrhaný přímo v lese.

  • Sáčkový připravte dle návodu a pijte 2 šálky denně. Nedoporučuje se sladit čaj cukrem.
  • V případě sypaného čaje použijte na 250ml vody 1 kávovou lžičku a 15 minut louhujte.
  • Listy natrhané během července a srpna usušte. Čaj připravíte z 2 kávových lžiček, které zalijete 1/4 l vroucí vody a necháte 10 minut vyluhovat.

Datle

Díky svým významným léčebným vlastnostem usnadňují průběh porodu. Doporučuje se pojídání přibližně šesti datlí denně v průběhu posledního měsíce těhotenství. Dokonce byl i prokázán vliv na snížení vnímání bolesti u porodu. A snižování krevního tlaku. Pomáhají také při různých zažívacích potížích, zejména při zácpě a špatném trávení. Změkčují stolici a tím usnadňují vyprazdňování v těhotenství.

Mimojiné jsou plné vitamínů (železo, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník, betakaroten), minerálů, aminokyselin, vlákniny a dodají nám energii (i ta se u porodu hodí).

Studie zveřejněná v časopise Journal of Obstetrics and Gynaecology dospěla k závěru, že pojídání 6 datlí denně v průběhu posledních čtyř týdnů těhotenství “výrazně snižuje potřebu indukce a posilování porodu a má vliv na příznivější, ale ne-významně, výsledek porodu”.

Aniball

Používání Aniballu umožňuje nácvik vědomého uvolnění pánevního dna za pomoci hlubokého nádechu, vyzkoušení vhodné porodní polohy a pocitu tlaku, který způsobuje nutkání na vypuzování miminka.

Skládá se z balonku a pumpičky. Balonek stejně jako pumpička jsou vyrobeny z kvalitního biokompatibilního silikonu a při správném použití a dodržování instrukcí nemůže prasknout. Během cvičení máte díky obousměrnému ventilu plnou kontrolu nad velikostí balonku. Můžete ho kdykoliv zmenšit, zcela vyfouknout a bezpečně vyjmout. Respektujte vaše tělo a balonek nafoukněte na pro vás komfortní velikost, pouze do pocitu mírného pnutí. Nesmí způsobovat bolest ani jiné nepříjemné pocity.

Aniball můžete začít používat nejdříve od 37. týdne těhotenství.

Více informací a možnost nákupu na www.aniball.cz

Masáž hráze

Masáž hráze můžete provádět sama nebo s partnerem. Ideální dobou, kdy s ní začít, je 34. týden těhotenství. Vyhraďte si na ni čas alespoň 3x až 4x týdně vždy po dobu 5–10 minut.

Masáž hráze provádějte s prázdným močovým měchýřem. Posaďte se do pohodlné polohy a aplikujte na palec (nebo ukazováček  pokud vás masíruje partner) pár kapek masážního oleje. Speciální oleje určené k masáži hráze lze koupit v lékárně nebo na internetu od různých značek (Weleda, Lansinoh, Nobilis Tilia a další).

TIP! V naší nabídce jeden takový olejíček na masáž hráze máme Lansinoh Olej na masáž hráze

Jak na to?

Zasuňte prst do vagíny kolem druhého kloubu a masírujte jím rytmicky krouživými pohyby s lehkým dotykem vaginální stěny jako hodinová ručička, která se pohybuje tam a zpět od 3 do 9. Hráz masírujte, dokud neucítíte lehké brnění. Pak palcem a prostředníčkem jemně přejíždějte po tkáních mezi vagínou a konečníkem.

S každou masáží budou tkáně a svaly uvolněnější a jemnější, čímž se zvyšuje pružnost pokožky a její schopnost přizpůsobit se okolním vlivům. Masáž nesmí nikdy bolet, pokud se tedy nebudete cítit příjemně, zpomalte a raději začněte znovu.

Pokud máte sklon k předčasným kontrakcím nebo jste na rizikovém těhotenství, masáž raději neprovádějte. V případě, že máte jakékoliv obavy, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.

Lněné semínko

Lněné semínko změkčuje stolici a tím usnadňuje vyprazdňování. Děje se tak díky „slizu“, který po zalití vodou semínko vytvoří. Tento sliz také pomáhá k provlhčení porodních cest, díky tomu se v pochvě tvoří více sekretu a miminko může snáze na svět.

Má vliv jen na porodní cesty, nevyvolává tedy kontrakce a lze ho užívat po celé těhotenství. Většinou se začíná užívat od třicátého týdne těhotenství a to v množství dvě lžíce denně.

Lněné semínko se může užívat buď rozmixované, povařené, zalité horkou vodou nebo přes noc namočené ve vodě. Nejvíce žádoucí je, když semínko pustí sliz. Poté ho můžeme přidávat do jogurtů, pomazánek, kaší, salátů (vždy až po nabobtnání).

Vaginální napářka

Jedná se o bylinnou směs, která slouží k uvolnění porodních, k celkové harmonizaci i k povzbuzení kontrakcí. Teplo v kombinaci s bylinnými výpary působí relaxačně, snižuje vnímání bolesti v oblasti perinea a je prevencí rizika poranění hráze.

Podmínkou je ukončený 38. týden, kdy se těhotenství považuje za termínové a dítě za donošené. Jedná se o proceduru, která využívá účinků termoterapie, hydroterapie a aromaterapie.

Při napařování dochází k odplavování stresových hormonů, strachu z porodu a obavy z porodních bolestí a jejich zvládání. Při psychickém zklidnění přichází úleva těla. A opačně, při uvolnění těla, tedy svalů, vazů a fascií, dochází i k psychické úlevě.

Prohřívání břišní oblasti napomáhá lepší peristaltice střev a má za následek zlepšení problémů spojených s vylučováním stolice před porodem. Vlivem tepla také dochází také ke zvýšení cirkulace krve, což má pozitivní vliv na zásobování plodu kyslíkem a živinami a na snižování otoků.

Doporučuje se dvakrát až třikrát týdně po dobu alespoň třiceti minut.

V případě vaginální mykózy nebo křečových žil v oblasti pánve se napářka nedoporučuje.

Co budete potřebovat?

Bylinnou směs a sedátko. Pokud nechcete ze začátku investovat do sedátka, můžete položit na minimálně třílitrový hrnec dvě kuchyňská prkýnka nebo použít záchodovou mísu, do které vložíte lavor s bylinným odvarem.

Jak na to?

Uvaříte si ve 2 litrech vody 28 g bylin. Ty necháte chladnout pod pokličkou, aby vám neutekly účinné látky bylin do vzduchu. Poté přemístíte hrnec na místo, kde budete chtít napářku provést a sednete si nad něj bez spodního prádla. Pára vás nesmí pálit; pokud bude horká, zaklopte hrnec pokličkou a chvilku vyčkejte.

Oblečte teplé ponožky, aby vám nebylo chladno od podlahy, obalte se pod bříškem dvěma dekami, které utěsní páru a vznikne vlastně taková malá domácí sauna. Celá procedura trvá zhruba půl hodiny.

Afirmace

Afirmace je pozitivní myšlenka, která může uklidnit mysl a vyvolat pocit radosti. Může působit silněji, když je vyslovována nahlas nebo si je můžete napsat na papír. Afirmace jsou tedy v podstatě krátké věty, jejichž cílem je ovlivnit vědomí i podvědomí. Ovlivňují pak naše chování a vzorce myšlení.

Důležité také je, aby pozitivní tvrzení byla vždy v přítomném čase. Mozek totiž reaguje pouze na přítomné afirmace a tvrzení. Používejte pozitivní slova, zaměřte se na to, čeho chcete dosáhnout, a používejte slova „já jsem“ a „já mám“. Žádné „ne, není, nemůže, nebude“.

Pustit si je můžete např. z youtube, kde vám po zadání afirmace k porodu vyskočí spousta možností.

Jak mohou vypadat?

" Já jsem silná."

" Já to zvládnu jako spousta žen přede mnou."

" Mé tělo je stvořené k porodu."

" Mé dítě ví, kdy se má narodit."

" S každou porodní vlnou jsem blíže ke svému dítěti."

" Těším se na své dítě."

S přípravou na porod souvisí i balení tašky do porodnice. Abyste se mohla soustředit na výše uvedené věci a nedělat si starosti s taškou, využijte možnost hotového balíčku s věcmi do porodnice a vše ostatní připravte pomocí Seznamu do porodnice.

A do komentářů nám klidně napište, jak probíhá vaše příprava. :)