Porodní plán

Na začátek je důležité si říct, že porodní plán není žádnou nutností. Pokud přijedete do porodnice bez porodního plánu, vůbec nic se neděje. Nejdůležitější stejně bude vaše komunikace s personálem. Věřím, že na vše se zeptat, probrat to, rozhodnout se a případně i odmítnout, budete mít v porodnici možnost.

supply-page-message-list-brown

🤰✍️ Co je porodní plán? ✍️🤰

Porodní plán je soupis představ a přání, jak by váš porod měl ideálně probíhat. Sepište ho nejlépe mezi 34. – 36. týdnem těhotenství. Sepsání plánu vám pomůže utřídit si myšlenky před nastávajícím porodem a připravit vás na to, co vás čeká. Určitě ale nezapomínejte na to, že každý porod je jedinečný a nepředvídatelný.

Na internetu naleznete mnoho vzorů porodních plánů. Sestavit si můžete i vlastní s ohledem na porodnici, kde jste se rozhodla rodit. Důležité je, aby porodní plán byl napsaný v přátelském duchu. Vyvarujte se prosím toho, aby text působil tak, že personálu něco nakazujete.

👩‍⚕️Plán prokonzultujte s odborníky s předstihem👩‍⚕️

Porodní plán ideálně přineste k registraci do porodnice, prohlídce porodnice, případně do předporodního kurzu pořádaného vybranou porodnicí. Je tam více času v klidu plán probrat.

Porodní plán zkonzultujete s porodní asistentkou a případně i lékařem. Ti vám podají vysvětlení k jednotlivým bodům a informují, kdy a za jakých okolností lze přání splnit a kdy nikoli. Už tento rozhovor by měl mít uklidňující účinky na vaši psychiku. Také se při tomto rozhovoru ujasní vztah mezi budoucí maminkou a personálem. Psychologický efekt tohoto krátkodobého vztahu rodička - porodník - porodní asistentka je nesmírný.

📝 Pomůžu vám s porodním plánem zdarma 📝

Chcete poradit v porodním plánem? Neváhejte mne kontaktovat na emailu martina@balickydoporodnice.cz. Jako porodní asistentka vám ráda poradím. Navíc si můžete šablonu nechat poslat na email.

🗒️Jak by měl plán vypadat?🗒️

Představte se, uveďte své osobní údaje. Vhodné je , když váš plán začíná anamnézou.

  • Rodinná anamnéza - uvedete všechna vážná onemocnění (rodiče, prarodiče) - onemocnění srdce, plic, ledvin; cukrovka, rakovina, dědičná onemocnění a vrozené vývojové vady. Platí i pro rodinu partnera/manžela a jeho samotného.
  • Osobní anamnéza - vaše aktuální onemocnění, operace a vážné úrazy; onemocnění, pro které jste sledována, prodělané infekční choroby.
  • Léky , které užíváte a alergie
  • Gynekologická anamnéza - první menstruace, menstruační cyklus, gynekologická onemocnění a zákroky. Zmiňte jak probíhaly předchozí těhotenství a porody, včetně velikosti narozených dětí, zda jsou zdravé a jak dlouho byly kojeny. Nezapomeňte i na komplikace v období šestinedělí.
  • Aktuální těhotenství - výsledky genetik, komplikace v tomto těhotenství (cukrovka, anémie, hospitalizace, prodělaná onemocnění včetně užívaných léků)

Poté uveďte také doprovázející osoby, partner/manžel, maminka, sestra, kamarádka,  dula nebo porodní asistentka.

Rozhodněte o přítomnosti studentů - nejde jen o přítomnost mediků ale i o studentky-porodní asistentky, budoucí zdravotní sestřičky.

Dále můžete váš porodní plán rozdělit podle porodních dob:

🌸 1. doba porodí

Během první a z části i druhé doby porodní vám bude umožněno, abyste se chovala tak, jak vám bude příjemné. Zmínit ale můžete představu o porodním pokoji či boxu - preference sprchy nebo vany. Soupis pomůcek, které by jste ráda využila (použití bylinné napářky, aromaterapie, vlastní vonné svíčky apod.). Napište klidně, i jak si přestavujete tlumení bolesti - nefarmakologické tišení bolesti (teplá voda, masáž, apod.), analgetika, Entonox (plyn k inhalaci), epidurální analgezie. Spousta maminek dále zmiňuje i svá přání, která se týkají: klystýru a oholení, vaginálního vyšetření a monitoringu miminka, dirupce vaku blan (pouštění plodové vody), aplikace Oxytocinu, podávání antibiotik při GBS pozitivitě.

Některé maminky děsí skutečnost, že by neměly přehled a možnost do průběhu porodu zasahovat. Můžete proto do porodního plánu uvést, že chcete o všem vědět. Můžete si také přát, aby byly zákroky s vámi konzultované před tím, než budou provedeny a abyste dostala čas na rozmyšlenou. Počítejte ale i s tím, že můžete být velmi vyčerpaná a lékaři se v případě potřeby budou muset rozhodnout velmi rychle. Důvěřujte jim. Nebojte se na cokoliv zeptat, nikdo nepřijde (nebo by alespoň neměl) a neprovede vám něco bez vašeho vědomí.

🌸 2. doba porodní

V této části maminky píší, jaké chtějí využít polohy, případně už dopředu vědí, ve které pozici chtějí rodit a jak tlačit. Dále zmiňují své přání ohledně epiziotomie - nástřihu hráze. V dnešní době už se (doufám) upustilo od preventivního nástřihu, ve většině porodnic provádějí nástřih pouze v jasně indikovaných případech (hrozící nedostatek kyslíku nebo velké poranění). Uvést dále můžete, kdo přeruší pupeční šňůru a jak si přestavujete bonding a první ošetření miminka po porodu.

🌸 3. doba porodní

V této fázi jde o přání týkající se porodu placenty. Podle WHO je doporučeno vést porod placenty aktivně tedy s podáním methylergometrinu nebo oxytocinu pro úplné odloučení placenty a snížení krevní ztráty. Jsou maminky, které tuto látku podat nechtějí nebo ji chtějí podat až později. Stejně tak můžete uvést, zda si chcete placentu odnést domů.

💡 Tipy na závěr

Součástí plánu bývají i přání pro oddělení šestinedělí (typ pokoje) a novorozenecké oddělní. Týká se nejčastěji prvního koupání a případného dokrmování. Vhodné je i uvést přání v případě císařského řezu. Jde opět hlavně o bonding a první ošetření.

Svůj porodní plán můžete sepsat i v případě plánovaného císařského řezu. Jde o přání anestezie, přítomnosti tatínka, bondingu a ošetření miminka. I u porodu císařským řezem si můžete odnést placentu.

V porodním plánu můžete ale zmínit cokoliv, co je pro vás důležité, vaše obavy, pocity i zkušenosti. Své přání může připsat i tatínek. :)

Plán po té přineste ideálně ve dvou kopiích, aby ho měly k dispozici i novorozenecké sestřičky a nezapomeňte ho podepsat.

Už máte plán sepsaný? Tak to se můžete vrhnout na balení tašky. S tím vám pomohou naše balíčky.