Jak vypočítat termín porodu?

Máte v těhotenské průkazce dva termíny porodu a zajímá vás proč? Chcete znát termín porodu ještě dříve, než vám ho sdělí váš gynekolog? Tak čtěte dále :)

🔴 Kalkulačka termínu porodu podle data poslední menstruace  🔴

První termín, který v průkazce najdete ještě před prvním ultrazvukem bude ten, který je vypočítaný podle data prvního dne poslední menstruace.

Začátek menstruace je spolehlivým datem, od kterého lze těhotenství počítat, ale pouze v případě, že je menstruační cyklus pravidelný. Při standardním 28denním menstruačním cyklu vychází datum ovulace kolem 14. dne od začátku poslední menstruace.  K prvnímu dni poslední menstruace se tedy připočte 280 dní. Naše kalkulačka vám to usnadní :)

🔵 Jak přesný je výpočet? 🔵

Termín porodu je nejpravděpodobnější den narození miminka.

Výzkumy ale naznačují, že výpočet termínu porodu a s tím spojená délka těhotenství se může přirozeně lišit až o pět týdnů.  Tento termín je tak pouze orientační.  Navíc jen 5 % dětí se rodí přesně v den vypočítaného termínu porodu a pouze 70% do 10 dnů od jejich předpokládaného termínu porodu. Většina dětí se narodí v rozmezí 2 týdnů před až dva týdny po vypočítaném termínu.

Těhotenství trvá 280 dnů = 40 týdnů = 10 lunárních měsíců a jeho délka se udává v ukončených dnech a týdnech. Například délka těhotenství 36+3 znamená, že od posledních měsíčků uplynulo 36 týdnů a 3 dny. Jste tedy ve 36. týdnu těhotenství (ukončeném) nebo ve 37. týdnu probíhajícím.

🔴 Termín na základě ultrazvuku 🔴

Druhý termín , který bude v průkazce napsaný, je ten, který vypočítá ultrazvuk provedený lékařem v prvním trimestru. Mimo jiné parametry se měří tzv. CRL neboli temenokostrční délka a podle ní bude určený termín porodu, kterým se budou všichni řídit.

Prvotrimestrální ultrazvuk se provádí nejčastěji mezi 10. - 13. týdnem, kdy je nejvhodnější doba, dobrá přehlednost a následující růst miminka je později už ovlivněný např. výživou, placentární funkcí apod. Pozdější měření už může být tedy mírně zkreslené.

Může se vám stát, že oba termíny vyjdou na den přesně, obvyklých pár dní odchylky nic významného neznamená. Pokud se ale výsledné termíny liší, lékaři berou vždy ten „ultrazvukový“ jako přesnější.

🔵Počítáme termín podle početí 🔵

Pokud znáte přesný den početí, bude vám vypočítaný den porodu vycházet o dva týdny kratší. Pokud tedy znáte to přesné datum, lze při výpočtech termínu porodu vycházet i z něho, i když spíše jen orientačně. Zde je pak počítáno s tím, že normální těhotenství trvá 267 dnů ode dne početí. Od příslušného data se odečte 7 dnů a 3 měsíce a připočte se 1 rok, bez korekce podle délky menstruačního cyklu.

Příklad: Eva zná přesný den početí - 13. 5. 2021. Odečetla 7 dnů a 3 měsíce, přičetla rok. Vypočítala tedy, že její termín porodu bude pravděpodobně 6. 2. 2022. 😊

Tak už znáte termín porodu? Nezapomeňte se do porodnice nachystat včas. S balením tašky vám poradí náš seznam do porodnice a jistě oceníte už připravené balíčky s nejdůležitějšími věcmi do porodnice, které u nás můžete rovnou nakoupit. Připravené jsou pro vás i v ekologické variantě, pokud ráda šetříte přírodu a nakupujete v bio kvalitě. :)