Placenta a její možnosti zpracování po porodu

Placenta: Tajemný orgán podporující život 


Pojďme se společně ponořit do jedinečného světa placenty, fascinujícího orgánu, který hraje klíčovou roli v našich životech. 

Životodárná Funkce: Placenta je jako životodárná stanice pro naše děti. Tvoří most mezi matkou a plodem, přenáší živiny, kyslík a odvádí odpadní látky, což umožňuje optimální růst a vývoj. 

Endokrinní Aktivita: Placenta není pouze fyzickým spojením, ale také endokrinním orgánem, který produkuje hormony nezbytné pro udržení těhotenství. 🌿

Ochrana a Filtrace: Tato moudrá struktura slouží i jako bariéra chránící dítě před některými infekcemi. Placenta filtruje škodlivé látky a zajistí, že pouze prospěšné látky pronikají k plodu. 🛡️

Vlastní Imunitní Systém: Placenta není jen pasivním filtrem; obsahuje vlastní imunitní systém, který podporuje zdraví plodu a pomáhá mu odolávat vnějším hrozbám. 💪

Placentární Výzkum: Odborníci stále zkoumají tajemství placenty, zkoumají její roli ve vývoji a hledají spojitosti s různými komplikacemi v těhotenství. 🔬

 

Zpracování placenty

Po narození dítěte pokračuje práce placenty. Ta sloužila jako propojení mezi vámi a miminkem. Porodní asistentka nebo lékař ji po porodu zkontrolují, zda je celá a nevyskytují se na ní nějaké abnormality.
Poté se s ní naloží stejně jako s každým jiným biologickým odpadem v nemocnici. 🏥
Poslední dobou je ale poměrně časté, že si chtějí ženy placentu odnést domů k dalšímu zpracování. V některých kulturách je to naprosto běžná záležitost. 
Porodnice se snaží ženám vyjít vstříc a často jim ochotně placentu vydají. Pokud si chcete placentu odnést domů, zeptejte se ve vámi zvolené porodnici, za jakých podmínek je to možné - zda musíte mít svou nádobu, zda je to nějak zpoplatněno či je nutné vyplnit nějaký formulář. 📋
Přesto, že můžete mít pocit, že placenta je přeci vaše část těla, tak kde by mohl být problém, jsou v nemocnici předpisy o nakládání s biologickým odpadem, kterým se placenta po porodu v porodnici stává. 

 

Rituál zakopání placenty 

Když se dnes podíváme na rituály zakopání placenty, zjistíme, že tato praxe má kořeny hluboko v historii a tradicích různých kultur po celém světě.

🌍 Starověké kultury a posvátnost placenty
V mnoha starověkých kulturách byla placenta vnímána jako posvátný symbol spojení s novým životem. Starověcí obyvatelé zakopávali placenty jako způsob, jak vzdát hold mateřské síle a přispět k plodnosti země. Tato tradice byla provázena rituály a modlitbami, které zdůrazňovaly význam spojení s přírodou.
🌿 Tradice u domorodých kmenů
V některých domorodých kmenových společnostech tradiční rituály zahrnovaly vytváření speciálních míst na počest placenty. Tato místa byla považována za posvátná a byla spojena s ochranou a štěstím pro novorozence.
⏳ Středověká Evropa a Alchymisté
Ve středověké Evropě byla placenta považována za magický a mocný objekt. Alchymisté věřili, že placenta má tajemnou sílu, a tak byla často používána v různých rituálech spojených s alchymií a mystikou.
🌈 Moderní spirituální přístup
V posledních desetiletích došlo k obnovení zájmu o starodávné praktiky spojené s placentou. Mnoho rodičů hledá hlubší spojení s procesem narození a respektuje sílu mateřství a přírody.

Rituál zakopání placenty symbolizuje spojení s matkou Zemí a začátek nového kapitoly.
Krok 1: Respekt a Důstojnost - ukažte respekt k tomuto orgánu.
Krok 2: Vyberte si vhodné místo - zvolte speciální místo, které pro vás nese význam.
Krok 3: Zakopání s láskou a díkem - s důstojností a láskou zakopávejte placentu do země. Během tohoto aktu vyjadřujte dík za sílu a podporu.
Krok 4: Symbolika a nový začátek - tento rituál symbolizuje spojení s přírodou a zároveň označuje nový začátek pro vás a vaše dítě.
Krok 5: Sdílejte vaše pocity - podělte se o své pocity s ostatními maminkami nebo lidmi, kteří sdílejí podobné.

Otisk placenty


Placenta se po porodu se obtiskne na papír nebo plátno jako strom života neočištěná a výsledný otisk vznikne použitím placentární krve.
Druhou možností je placentu očistit a použít barvy. Výsledný obrázek připomíná strom. Vznikne vám takový strom života na památku. 
Obrázek vám bude navždy připomínat tu neuvěřitelnou cestu, kterou jste prošla, a sílu, kterou vám placenta poskytla. Použít můžete i část pupeční šňůry. Ta se očistí, smotá do požadovaného tvaru (mašlička, srdíčko,...) a nechá uschnout.

Koktejl

Další možností zpracování placenty po porodu je udělat si z ní koktejl a ten následně vypít. 
K výrobě se používá čerstvá placenta, ideálně pokud za porodu nebyly použity žádné léky. Placenta se nepoužije celá, ale jen kousek. 🍹 Vypít by ho měla žena do 24h od porodu. Placenta nemá údajně žádnou chuť a k přípravě se používá další ovoce, jako například banán, maliny, jahody, apod. 🍌🍓 Koktejl má na čerstvou maminku posilující účinek. Doporučován je hlavně po velkých krevních ztrátách. 
Nápoj si lze zmrazit po malých dávkách a následně pak popíjet v průběhu šestinedělí. ❄️

Placentová tinktura


Na tinkturu potřebujete část placenty a 1l alkoholu (40-50%), ve kterém se bude placenta 6 týdnů louhovat. Umístit ji musíte na tmavé místo, ideálně nádobu ještě dobře zabalit a i po zpracování je potřeba tinkturu uchovávat ve tmavé lahvičce.
Užívat ji mohou ženy a dívky starší 12 let.
Tinktura může být použita jako základ pro výrobu homeopatik. Nedoporučuje se užívat ji denně, je určena pro užití v náročných situacích. 
Protože placenta obsahuje vitamíny, minerální látky, hormony a kmenové buňky, je velmi dobrým prostředkem na posílení imunity. 
Použití bývá např. v přechodu, při velkých hormonálních výkyvech, k podpoře laktace, snížení úzkosti, ale i při kašli, rýmě a poruchách trávení. 
Při správném skladování vydrží tinktura navždy až do spotřebování. 

Enkapsulace 

💊 Enkapsulace placenty je starodávná praxe, kde se placenta suší, mele a zpracovává do kapslí, které můžete konzumovat po porodu.
Kapsle mohou být zpracovány tradiční formou, kdy se nejdříve napaří s bylinami a kořením, pak až se placenta při určité teplotě suší. Kapsle jsou určeny k dlouhodobému užívání a mají i delší trvanlivost. Cílem užívání je zmírnění poporodní deprese nebo zlepšení produkce mléka.
Druhou metodou je možnost RAW zpracování, kdy teplota zpracování nepřesahuje 47 stupňů. Kapsle se obvykle užívají během prvních šesti měsíců po porodu.
A k čemu jsou kapsle dobré? 

🔵Podpora emocionální pohody: Placenta obsahuje hormony, které mohou pomoci vyrovnat se s návaly emocí a podporovat duševní zdraví v prvních týdnech po porodu.
🔵Energetický boost: Obsahuje živiny a železo, které mohou pomoci vyrovnat se s únavou a vyčerpáním po porodu.
🔵Stimulace laktace: Některé ženy zaznamenaly, že enkapsulace placenty podporuje produkci mateřského mléka.
🔵Přirozené uzdravení: Tradice enkapsulace placenty sahá hluboko do historie a mnoho žen tvrdí, že jim pomohla při rychlejším uzdravení po porodu.

 

Zaujal vás některý ze způsobů zpracování? Máte s ním zkušenosti? Podělte se o to s námi v komentářích.