Tejpování v těhotenství a po porodu

Začneme s trochou historie. Tejpování je známé od 60. let 20. století, kdy se používaly pevné fixační pásky, které měly podpořit svaly a klouby při sportovní činnosti. Metodu představil roku 1979 japonský chiropraktik dr. Kenzo Kase. První velkou sportovní akcí, při níž bylo tejpování prováděno, byly LOH Soulu (1988). Do povědomí širší veřejností tejpování vstoupilo ještě více po LOH  v Athénách (2004). 

Tejpování je terapeutické metoda, která patří do rukou odborníka. Nejčastěji se využívá pro uvolnění přetížených svalů nebo jejich podporu.  Tejpování využívá přirozených regeneračních procesů těla. Aplikací tejpu se zvýší prokrvení v daném místě - to sníží otok, bolest. 

Snímek obrazovky 2024-05-02 215357

Mezi výhody tejpování patří: zmírnění bolesti, snížení otoku, podpora postavení kloubů a svalů, stimulace průtok krve a lymfy a podpora přirozené regenerace.

K tejpování se používají tzv. kineziologické tejpy. To jsou pružné pásky, složené až z 99% z bavlny (záleží na výrobci). Zbylé procento tvoří látky zajišťující elasticitu (např. spandex) a lepidlo, díky kterému tejp na kůži drží. Tepy jsou roztažitelném v podélném směru, díky bavlně prodyšné a hypoalergenní. Pásky lze namočit, poté samy uschnou. Pracují 24 hod po celou dobu nalepení. Tejpy se vyrábějí v různých šířkách a barvách. Tyto vlastnosti ale jejich účinek nijak neovlivňují.
Po nalepení si můžete někdy všimnout takového zvrásnění pásky. Jedná se o REBOUND EFEKT. Protože se páska lepí na tělo v protažení, dojde po opětovné relaxaci k tzv. rebound efektu – „zvrásnění“ pásky na kůži. Nalepená „pokrčená“ páska tak není špatně, naopak je ve většině případů tento efekt žádoucí. Zvrásněná páska nadzvedne kůži a umožní tak lepší průtok krve a lymfy a tím podpoří regeneraci.

28699908_s

Tejpy se aplikují na čistou, dobře odmaštěnou a oholenou kůži. Důležité je nelepit tejpy přes znaménka, na otevřené rány, ekzémy a čerstvé jizvy.  Pokud v místě aplikace přeci jen nějaké znaménko máte, nevadí, šikovný terapeut si s tím poradí.
Existují ovšem stavy, při kterých tejpování není možné: 

  • poškozená pokožka v místě aplikace 
  • otevřená zranění v místě aplikace 
  • zánět kůže, ekzém, lupénka
  • nádorové onemocnění
  • onemocnění kardiovaskulárního a cévního systému 
  • výrazná znaménka a bradavice v místě aplikace
  • horečka, akutní bakteriální/ virové onemocnění
  • cukrovka
  • preeklampsie

V případě těhotenské cukrovky a preeklampsie je vhodné poradit se o tejpování se svým lékařem nebo porodní asistentkou.

Den před aplikací je důležité místo nemazat, pokud máte v místě aplikace chloupky, místo je lepší oholit. Tejp vydrží nalepený 3 – 7 dní. Lehce odlepený tejp je možné zastřihnout. Je doporučeno tejp cca po 5 dnech sundat, nejdéle však po 7 dnech. Je voděodolný – můžete se koupat ve vaně i bazénu (výjimkou je první den po nalepení). Tejpy NIKDY NEFÉNUJTE, stačí lehce otřít ručníkem (jako kdyby byla kůže spálená). Sauna s nalepenými tejpy není doporučena. Páska se sundává nejlépe mokrá a POMALU, zbylé lepidlo jde umýt mýdlem. Po odlepení je vhodné místo nakrémovat a s další aplikací počkat min 3 dny. V případě plánovaného ultrazvuku nebo KTG (monitorování ozev) naplánujte tejpování před a nebo po plánované návštěvě u lékaře. 

Kdy tejp sundat OKAMŽITĚ? Objeví-li se bolest, zhoršující se bolesti, neustupující svědění, zčervenání kůže. 

Tejpování těhotenství

V těhotenství lze pomocí tejpování ulevit od nejrůznějším potíží, od bolesti beder, přes otoky až po pupeční kýlu. Tejpování je v těhotenství zcela bezpečné, nemůže ublížit mamince ani miminku.

48085189_m

Využití v těhotenství:

  • bolesti beder, krční páteře, trapézů a ramen
  • podpora bránice a dýchání
  • předčasné děložní stahy
  • podpora rostoucího bříška
  • péče o diastázu břišní
  • příprava k porodu
  • pokles nožní klenby
  • otoky a křeče

Na otoky se používá tzv. lymfotaping. Lymfotaping spočívá v nalepení tejpu ve tvaru vějíře na oteklé místo. Po nalepení dochází k podzvednutí podkoží a usnadnění průtoku krve a lymfy a následně zmenšení otoku. V těhotenství jsou oteklé nohy naprosto běžná věc. Příčinou jsou ztráty bílkovin močí a mechanické působení rostoucího bříška na dolní dutou žílu a tím snížený odtok krve a lymfy z oblasti pánve a dolních končetin.

!!! V případě preeklampsie (otoky + vysoký tlak + velké ztráty bílkovin močí) lze provést lymfotaping pouze se souhlasem lékaře. Lymfotaping nenahrazuje léčbu preeklampise. !!!

Bolesti beder v těhotenství

Bolest v dolní části zad způsobuje dlouhodobé sezení nebo stání. Bolest horní části pánve a dolní části zad často vychází ze svalového napětí, opotřebení obratlů, zranění nebo poškození svalů a šlach podporujících správně držení páteře. V těhotenství je hlavní příčinou rostoucí bříško, změna postavení pánve a vliv hormonů na svaly a vazy. Použitím tejpů zmírníte tlak a bolest, zlepšuje se krevní oběh, čímž přispívá k regeneraci a urychluje se tak proces hojení. Úleva se dostavuje okamžitě a umožňuje tělu správné držení a normální funkci.

54035263_m

Tejpování beder bývá často doplněné i tejpování bříška. Rostoucí bříško zvětšuje bederní lordózu, tím je nápor
na bedra ještě větší. Výhodou je tak nejen podpora rostoucího bříška, ale i úleva zádovým svalům a zlepšení držení těla. Tejpy tak nahradí břišní pás, na rozdíl od něj pracují tejpy 7 dní v týdnu, 24 hod denně a pod oblečením není vidět.

Dalším častým problémem je diastáza neboli rozestup břišních svalů. Diastáza je rozestoupení břišních svalů v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a hormonálních změn v těhotenství. Neřešená diastáza může vést  k celé řadě problémů. Jako efektivní léčba se nabízí konzervativní terapie cvičením. To však v těhotenství není možné a tak se nabízí jako další možnost TEJPOVÁNÍ. Tejpování diastázy je vhodné především pro těhotné ženy, které již měly diastázu před otěhotněním. Tejpováním lze předejít zhoršení stavu. 

Jak využít tejpy při přípravě k porodu? 

Stejně jako akupresuru! Příprava porodu pomocí cross tejpů spočívá v aplikaci tejpu na reflexní body. Stimulací těchto bodů dochází k podpoře dilatace děložního hrdla, stimulací kontrakcí, sestupu dítěte do porodních cest a změně polohy dítěte z konce pánevního do polohy záhlavím. Možné od 38 týdne těhotenství.

Tejpy lze využít samozřejmě i po porodu a v šestinedělí jako podporu při zavinování dělohy, pro návrat bříška do původní formy,  jako podporu hojení jizvy po císařském řezu a prevence srůstů, pro obnovu břišního svalstva a stabilizaci trupu, v péči o diastázu břišní, pro úlevu od bolesti beder a otoků dolních končetin, při zácpě, syndromu karpálního tunelu a menstruační bolesti. Úžasným pomocníkem je u baby koliky, kdy maminky tepují dětem bříško a není nutné jim podávat jakékoliv kapky.

Tejpování nachází využití i při laktačním poradenství. Zatejpováním prsou lze  podpořit kojení při městnání MM, lze je použít i pro korekci vpáčených a plochých bradavek místo plastových kloboučků.

Bez názvu

Tejpování je vhodné po vaginálním porodu i po porodu císařským řezem . Po císařském řezu je důležité se starat o jizvu. I s tím může pomoci tejpování. Pomáhá ve změkčení jizvy, zmenšení srůstů a uvolnění při vtažení jizvy. Tejpy se aplikují nejdříve až po zhojení jizvy (po vyndání stehů, jizva je bez strupů). Aplikovat je lze i na staré jizvy (30-40 let, po operacích či úrazech z dětství). Cílem tejpování je mít jizvu funkční, měkkou, „normálně“ citlivou, bez srůstů.

Doporučujeme Tejpování v těhotenství, po porodu a dětí.