Péče o prsa během těhotenství

Prsa stejně jako jiné části těla prochází během těhotenství velkou změnou. Hlavní změny probíhají uvnitř, prsní tkáň se připravuje se na kojení. Je dobré začít s jejich péčí už v těhotenství.

Podprsenka & hygiena

Základem je vhodná podprsenka a řádná hygiena. Podprsenku volte prodyšnou, pohodlnou, s kvalitní oporou. Prsa udržujte v čistotě a suchu, stačí je jemně oplachovat příjemně teplou vodou.

Vložky do podprsenky

V pokročilém stádiu těhotenství si můžete všimnout drobného úniku průhledné kapaliny. To je mlezivo. Někomu se tato malá nepříjemnost vyhne, někomu však ne. V tomto případě se nebojte používat vložky do podprsenky. Ty často měňte. Na trhu je nepřeberné množství, volit můžete z jednorázových nebo látkových. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, vložka by měla být savá a zároveň prodyšná.

Příprava bradavek a péče o ně

Lidské tělo je rozmanité, stejně tak prsní bradavky. Potíže s kojením mohou mít ženy s plochými a vpáčenými bradavkami. Pokud jsou vaše bradavky i po 25. týdnu těhotenství ploché, je vhodné se poradit s laktační poradkyní a začít se připravovat na kojení předem. Pravděpodobně vám doporučí používání tzv. formovačů.

Membrána formovače vytváří trvalý tlak na svaly dvorce prsu, které svým tahem způsobují erekci bradavky. Formovače je možné začít používat již během těhotenství (přibližně od 32. týdne dále). Začněte nosit formovače nejdříve 1 hodinu denně a postupně nošení prodlužujte až na 8 hodin denně, po porodu je používejte asi 30 minut až hodinu před kojením. Nenoste je v noci, aby nedošlo k vytvoření otlaků a bolesti.

Pomoci s formováním může i tejpování. S tím vám pomůže porodní asistentka s absolvovaným kurzem.

Bradavky jsou nejcitlivější částí ženina těla. S přibývající délkou těhotenství se jejich citlivost ještě zvyšuje. Bradavky dobře připravené na kojení nejsou suché, křehké, přecitlivělé, nesvědí. Používáním malého množství lanolínu tkáň bradavek zvláční. Čistý lanolin zakoupíte v lékárně nebo můžete začít používat mastičky na bradavky už v těhotenství. Vybírejte ty, které obsahují přírodního lanolinu co největší množství, ideálně pouze ten.

 

TIP porodní asistentky:

1) Kontakt na laktační poradkyně po celé ČR

http://www.kojeni.cz/maminkam/poradci/

2) Porodní asistentka s kurzem  na tejpování pro Olomoucký kraj

www.tejpovani-petrikova.cz

 

3) Balíčky do porodnice

V našich balíčcích najdete jak mastičku s obsahem čistého lanolinu, tak vložky do podprsenky, které můžete začít používat už v těhotenství.

 4) Pomůcky na kojení od firmy Lansinoh www.lansinoh.cz

Jako dárek ke každé objednávce Balíčku sada vzorků pomůcek na kojení od Lansinoh :)

 

Už jste viděly kojící sety od Lansinoh? u nás můžete zakoupit  Set na kojení do porodnice a Set 3v1 s manuální odsávačkou.