Kolostrum - Biologický poklad pro vaše dítě

Již od antických dob je kolostrum uznáváno za esenciální a jedinečný aspekt mateřského mléka. Jeho výjimečná složení poskytuje prvotní živiny a ochranu pro novorozence, což je zásadní v prvních dnech jejich života. Při pohledu pod mikroskop odkrývá kolostrum komplexní a zároveň ohromující souhrn živin, hormonů a protilátek, které posilují novorozenec nejen fyzicky, ale i imunitně.

Snímek obrazovky 2024-03-21 135028

Tvorba kolostra v těhotenství 

Je zajímavé vědět, že proces tvorby kolostra začíná již během těhotenství. Ve druhé polovině těhotenství začnou vaše prsa produkovat malé množství kolostra, které můžete pozorovat jako kapky nebo výtok z bradavek. Tento předkolostrální výtok je příznakem toho, že vaše tělo se připravuje na kojení a na produkci kolostra pro vaše dítě po porodu.

Zde je hlubší pohled na jeho vlastnosti a výhody:

🛡️ Imunitní podpora

Kolostrum je pravděpodobně nejsilnějším přirozeným imunitním posilovačem, který matka může poskytnout svému dítěti. Obsahuje vysoké koncentrace imunoglobulinů, jako je IgA, IgG a IgM, které jsou schopné chránit novorozence před různými infekčními agens. Tyto protilátky hrají klíčovou roli v obraně dítěte proti bakteriím, virům a dalším patogenům, s nimiž se novorozenec může setkat během prvních dnů života.

🍏 Výživa a Růst

Kolostrum obsahuje vysoké koncentrace proteinů, aminokyselin a růstových faktorů, které jsou nezbytné pro rychlý a zdravý růst novorozence. Proteiny obsažené v kolostru jsou snadno stravitelné a poskytují důležité živiny, které podporují vývoj nového trávicího systému dítěte.

💩 Laxativní efekt

Jednou z unikátních vlastností kolostra je jeho schopnost působit jako přírodní laxativum. Obsahuje látky, které stimulují peristaltické pohyby v intestinálním traktu novorozence, což usnadňuje vylučování první stolice, známé jako mekonium. Tento proces je důležitý pro čištění trávicího traktu dítěte a přípravu na pravidelnou stolici.

🔄 Regulační funkce

Kolostrum obsahuje také hormony a bioaktivní látky, které pomáhají regulovat množství tekutin a elektrolytů v těle novorozence. Tyto látky hrají klíčovou roli při udržování rovnováhy tekutin a elektrolytů, což je zásadní pro správnou funkci vnitřních orgánů a kardiovaskulárního systému.

Jak maximálně využít kolostrum

Aby vaše dítě získalo maximální prospěch z kolostra, je důležité zajistit, aby bylo přiložené k prsu co nejdříve po porodu. Pravidelné kojení umožňuje novorozenci získávat všechny živiny a protilátky obsažené v kolostru, což je klíčové pro zahájení zdravého a šťastného života.

Závěr

Kolostrum je jedinečný a nepostradatelný dar, který poskytuje vaše tělo vašemu novému dítěti. Jeho přínosy pro zdraví a vývoj dítěte jsou nepopiratelné. Pokud máte další otázky ohledně kolostra nebo dalších aspektů těhotenství a mateřství, neváhejte se poradit se svým lékařem nebo naší porodní asistentkou. A pamatujte, že každá matka a dítě jsou jedinečné. Vaše těhotenství je vaše cesta, kterou můžete prozkoumat s radostí a očekáváním.